Skip to content

Ιστορικό

ΠΩΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΟΦ
Ένα δειλινό του Γενάρη το 1933, μια συντροφιά από νέους της εποχής, με πίστη και αφοσίωση στα φυσιολατρικά ιδεώδη, σκέφτηκαν και αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα Σωματείο που μετά από πολλές προτάσεις καταλήξανε να το ονομάσουν ΕΝΩΣΗ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΩΝ. 
Όντας φυσιολάτρες είχαν πρόθεση να ανέβουν όλα τα βουνά της Ελλάδας με σκοπό τους να κρατήσουν όλα τα μέλη του Σωματείου ΕΝΩΜΕΝΑ. Έτσι γεννήθηκε η Ε.Ο.Φ. και ξεκίνησε την μέχρι σήμερα ανοδική της πορεία.
Η πρώτη οργανωμένη εκδρομή ήταν στην Πάρνηθα, ήταν ορειβατική και στο πρώτο δακτυλογραφημένο πρόγραμμα διαβάζουμε:

ΠΑΡΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1933  (ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ-ΠΑΛΗΧΩΡΙ-ΚΑΡΑΒΟΛΑ-ΚΑΝΤΑΛΙΔΙ)
Συγκέντρωσις εις την πλατείαν Κάννιγγος και αναχώρησις στις  8 π.μ. ακριβώς, με αυτοκίνητα διά την Αγίαν Τριάδα. Από εκεί θα προχωρήσουν πεζοί μέχρι της θέσεως “ΠΑΛΗΟΧΩΡΙ”, όπου όσοι θέλουν μπορούν να παραμείνουν δια να επισκεφτούν κατόποιν την όμορφη πηγή “Βιλλιάνη”. Η ορειβατική ομάς συνεχίζουσα την πορείαν της, θα ανέβει στην κορυφή Καραβόλα (υψ.1412μ). Από εκεί η θέα είναι κάτι το εξαιρετικόν.
Μετά μικράν παραμονήν θα κατηφορίσει προς την πηγή Κανταλίδι και μέσω της Αγίας Τριάδας θα επιστρέψει στο Παληοχώρι για να συναντήσει τους υπόλοιπους εκδρομείς, (συνολική πορεία 2 1/2 ώρες). Η αναχώρησης θα γίνει από την Αγία Τριάδα στας 5 μ.μ. ακριβώς. Έξοδα Δρχ. 40 Γενικώς. Προς αποφυγήν ανωμαλιών, η δήλωσης συμμετοχής και η καταβολή των εξόδων είναι απαραίτητος έως την Παρασκευή 7-9 το βράδυ στα γραφεία μας, Πραξιτέλους 7, α’ Όροφος, αριθμός 9 Δωμ.

Αρχηγός: Κ.Στέφανος Πολίδης 

Στις 12 Μαρτίου 1933, μετά την έγκριση του Καταστατικού από το Πρωτοδικείο συνήλθε η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση και εκλέχθηκε το πρώτο Δ.Σ. με σύνθεση:
Πρόεδρος: Γ. Δάκογλου 
Αντιπρόεδρος: Γ. Κοτρώτσας
Γενικός Γραμματές: Αλ.  Κανελλόπουλος
Ταμίας: Ιωάν. Καμβύσης
Έφορος: Στ. Πολίδης
Σύμβουλοι: Γεωρ. Καραντζάλης, Κων. Οικονομόπουλος,Σπ. Γκιόλμαν & Δημ. Αγγελόπουλος
Αναπληρωματικοί: Βασ.Κούγιας, Εμ.Περογιάννης

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Έχουμε πραγματοποιήσει χιλιάδες εκδρομές στην Ελλάδα με μεγάλη συμμετοχή ατόμων, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις γωνιές της πατρίδας μας. Οι εκδρομές αυτές περιλαμβάνουν αναβάσεις σχεδόν σε όλα τα βουνά τις Ελλάδος (σε πολλά από αυτά περισσότερες από μία φορές), πεζοπορικές διαδρομές, rafting στα ποτάμια μας, επισκέψεις σε σπήλαια, αρχαιολογικούς χώρους, άλλα σημεία ενδιαφέροντος και σχεδόν όλα τα νησιά μας.

Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές εκδρομές στο εξωτερικό, πολλές φορές με ανάβαση στα βουνά της περιοχής, επισκεπτόμενοι τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως το Chamonix της Ελβετίας με ανάβαση στο Mont Blanc (Λευκό όρος), την Αυστρία με ανάβαση στα βουνά Wildspitze και Saykogel, πολλές περιοχές της Ιταλίας με αναβάσεις σε βουνά όπως το όρος Μόντε Ρόζα, κορυφές των Δολομιτών και των Απεννίνων, την Νότια Γαλλία με πεζοπορίες στην περιοχή, την Ισπανία με ανάβαση στα Πυρηναία, την Βουλγαρία με ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές της χώρας, την Αλβανία, Ρουμανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία και στη Σουδία. Έχουμε ταξιδέψει πολλές φορές στην γειτονική Τουρκία με επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά επίσης πραγματοποιώντας αναβάσεις σε πολλά από τα βουνά της.

Στην Αφρική έχουμε πάει στην Τανζανία με ανάβαση στο όρος Κιλιμάντζαρο, το Μαρόκο με ανάβαση στο όρος Άτλαντα, την Αίγυπτο και το όρος Σινά.

Στην Μέση Ανατολή πήγαμε στην Συρία και Ιορδανία. Από τα πιο εξωτικά μέρη που έχουμε πάει είναι το Περού με πεζοπορία στο μονοπάτι των Ινκας στο Mάτσου Πίτσου, το Νεπάλ πραγματοποιώντας τον γύρο της Αναπούρνα, η Υεμένη με το νησί Σοκότρα και ένα ταξίδι που περιλάμβανε τις χώρες Νότια Αφρική, Ναμίμπια και Μποτσουάνα.

ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
Καθρέφτης του Σωματείου μας είναι το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΑΙΘΡΟ.  Τα πρώτα χρόνια ξεκινώντας από 2 2 Ιανουαρίου 1933, έβγαινε ως δελτίο εκδρομών και από το 1945 για αρκετά χρόνια σε τριμηνιαία έκδοση , συνεχώς βελτιούμενη. Τώρα βγαίνει σε 6μηνιάια έκδοση ψηφιακής μορφής, με λίγα αντίτυπα σε χαρτί. Περιέχει  όλες τις δραστηριότητες της ΕΟΦ αλλά και ένα βήμα επικοινωνίας των μελών και  φίλων.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Κτήμα στο Μάτι Αττικής

Συγχρόνως με την ίδρυση του Σωματείου αρχίζει να λειτουργεί παιδική κατασκήνωση στο Καβούρι, στην Πάρνηθα και αργότερα στο Ζούμπερι  για τα μέλη της Ε.Ο.Φ..  Το 1952 αγοράζεται το κτήμα των 14 στρεμμάτων στο  Μάτι Αττικής στην θέση Ζούγκλα.  Εδώ φάνηκε ή Ένωση των μελών.
Η προσφορά χρημάτων αλλά και η προσωπική δουλειά κυρίως,  βελτίωσε τις συνθήκες διαμονής των 30 οικογενειών τους καλοκαιρινούς μήνες και των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου. Μέσα σ ένα φυσιολατρικό πράσινο περιβάλλον, που σιγά-σιγά γέμισε με πεύκα, κοντά στη θάλασσα και μόλις 27 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Δυστυχώς η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του Κτήματος με ό,τι υπήρχε εκεί. Τώρα γίνονται ενέργειες αποκατάστασης.
Ορεινός ξενώνας
Άλλο ένα περιουσιακό στοιχείο και στόχος πολλών Εοφιτών, ήταν ή κατασκευή του Ορεινού Ξενώνα στο Κεφαλάρι της Κορινθίας στη θέση Άγιος Νικόλαος .
Το 1978, πάλι με την οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων αλλά και πολύ προσωπική δουλειά, ξεκίνησε το μεγάλο αυτό έργο. Με πολλές βελτιώσεις όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε σήμερα περήφανοι για αυτό το επίτευγμα. Το χαίρονται όλο το χρόνο τα μέλη και οι φίλοι μας αλλά και αδελφά Σωματεία. Μπορεί να φιλοξενήσει ως και 50 άτομα με τις εγκαταστάσεις  που διαθέτει .
Γραφεία Ε.Ο.Φ.
Ένα όνειρο των Δ.Σ. και ειδικά του επί 23 χρόνια αειμνήστου προέδρου  Αθανασίου Παπαθανασίου,  έγινε πραγματικότητα το 1987. Ήταν η αγορά των γραφείων μας στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής Μαυροκορδάτου 7. Είναι ο χώρος συγκέντρωσης μελών και φίλων.  Ο χώρος των Γενικών Συνελεύσεων, των εκδηλώσεων, των διαφόρων προβολών, των διαλέξεων, των ομιλιών, των μαθημάτων  (ορειβασίας, αναρρίχησης, ιστορίας , πρώτων βοηθειών, ελληνικών χορών κ.α.).
Και αυτός ο σκοπός επιτεύχθηκε με πολλή δουλειά και την οικονομική βοήθεια μελών και φίλων σε ένα μεγάλο ποσοστό.

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Οι δραστηριότητες της ΕΟΦ δεν σταματάνε εδώ . Από το 1952 έπερνε ανελλιπώς μέρος στο κάλεσμα της Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. κάθε Ολυμπιακή χρονιά με πολλές ομάδες της στις γιορτές των πυρρών , σε όλα τα Ελληνικά βουνά.  Λόγω των αυξανόμενων πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα, η γιορτή αυτή έχει ανασταλεί.Έχει λάβει μέρος , σε εκδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος , σε αναδασώσεις όπως στον Υμηττό, στην περιοχή  Καλοπούλα .
Οργάνωσε τη Μαραθώνια πορεία, από τον Τύμβο ως το κτήμα στο Μάτι
,για την προστασία των δασών με συμμετοχή περισσότερο από 500 άτομα.
Για την προσέλευση νέων δημιουργήθηκε τομέας Χιονοδρομίας και rafting που λειτύργησε απί σειρά ετών.
Στον πολιτιστικό τομέα, έχουν οργανωθεί και συνεχίζουν να οργανώνονται ομαδικές επισκέψεις σε Μουσεία, Μοναστήρια, εκθέσεις ζωγραφικής, επίσκεψη στο Ζωολογικό Πάρκο Σπάτων, παρακολουθήσεις θεατρικών παραστάσεων και πολλές εκδηλώσεις την Πρωτοχρονιά, την Αποκριά, στο κτήμα μας στο Μάτι κατασκήνωση και στον ορεινό ξενώνα.
Στις επετείους εορτασμού των δεκαετιών της Ε.Ο.Φ., τιμώνται ορισμένα από τα μέλη που επί πολλά χρόνια η ανιδιοτελής προσφορά τους, συνέβαλε στην άνοδο και την πρόοδο της.
Στον κοινωνικό τομέα έχει προσφέρει κατά καιρούς σε διάφορα κοινωφελή ιδρύματα. Δεν ξεχνάει ποτέ και μνημονεύει όσα από τα μέλη της έχουν φύγει από κοντά μας για πάντα.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ  
Το 2014 μετά από ενέργειες του τότε προέδρου της Ε.Ο.Φ. Δημήτρη Παγουλάτου, από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, απονεμήθηκε στην Ε.Ο.Φ. τιμητική διάκριση στην κατηγορία  ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ με τίτλο ” ‘Επαινος, στην Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών (1933) για την πολύχρονη συμβολή της στην Φυσιολατρία, στην ανάπλαση και στην διαφύλαξη των δασών και του περιβάλλοντος.    

Ιδρυτές

  • Δάκογλου Γεωργιος
  • Βλάχος Διονύσιος
  • Δεληγιάννης Θρασύβουλος
  • Κνεκνόπουλος Αλέξανδρος
  • Καμβύσης Ιωάννης
  • Καπάζογλου Μαρία
  • Κόλιας Κλεισθένης
  • Λοϊζος Αέξανδρος
  • Λούντζης Αλέξανδρος
  • Πολίδης Στέφανος
  • Σταυρουλάκης Νικόλαος
  • Σαμανίδης Δημήτριος
  • Τσακίρης Ιωάννης
  • Χατζηδάκης Αλέξανδρος

Ο ύμνος της Ε.Ο.Φ.

“Όλοι βρε παιδιά ελάτε πάνω στα βουνά μας
κάθε μια χαρά θα βρείτε μες τη συντροφιά μας.
Είμαστε παιδιά, όλοι με μια καρδιά μεγάλη.
Και μ΄αγνή χαρά χαιρόμαστε της γης τα κάλλη.

Στις βουνοκορφές. Κοντά στη μάνα μας τη
φύση. Στις δροσοπηγές μακριά από πάθη κ΄από
μίση. Κει που οδηγούν ολ ανθισμένα μονοπάτια.
Μέσα στα πουλιά μέσα στα πεύκα τα ελάτια.”

Αθήνα Ι5 Ιουνίου 1946

Στίχοι και μουσική Κ. ΤΖΑΒΑΛΑ